18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiecte turistice pe terenurile altora

Proiecte turistice pe terenurile altora

Autorităţile doljene visează sate de vacanţă şi zone de agrement în jurul portului Rast, deşi terenurile nu sunt în proprietatea administraţiei judeţene.

 

La mandat nou se cer şi proiecte noi. Aşa par să-şi fi spus autorităţile judeţene, care au venit deunăzi cu o idee „proaspătă“ de afacere. În vizorul mai-marilor administraţiei a intrat portul din comuna doljeană Rast, recent finalizat în cadrul unui proiect european de 4,5 milioane de euro, în vederea îmbunătăţirii infrastructurii de legătură între localităţile Rast de pe malul românesc şi Lom, pe malul bulgăresc. Acesta ar trebui să devină, dacă ar fi să ne luăm după spusele şefilor din executivul doljean, o oază pentru doljenii aflaţi în căutarea unui loc liniştit la final de săptămână. Principalul punct de atracţie al proiectului ar fi, potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, ostrovul de 100 de hectare aflat la 50 de metri depărtare de malul românesc, în dreptul comunei Rast, pe care alesul visează hoteluri, campinguri, plaje şi un punct de ancorare pentru ambarcaţiuni. Toate bune şi frumoase, numai că ostrovul cu pricina nu se află în proprietatea consiliului judeţean, nici măcar în cea a consiliului local. Administratorul terenului al cărui proprietar e statul este Agenţia Domeniilor Statului. „Insula care e în proprietatea ADS să o trecem la noi sau la Consiliul Local Rast pentru investiţii turistice. Sunt aproape toate utilităţile trase, e distanţă mică de ţărm. Va trebui să intrăm în posesia acestor pământuri pentru a putea accesa bani europeni“, a declarat luni Ion Prioteasa.

 

CJ vrea sat de vacanţă pe terenurile Plafar

 

Cum îi şade bine fiecărui proiect propus de consiliul judeţean, şi acesta se învârte în jurul unui litigiu care are drept obiect terenuri. E vorba de o suprafaţă de peste 360 de hectare, situată lângă portul Rast, pe care se bat de vreo şapte ani, la baionetă, Primăria Rast şi Societatea Naţională Plafar SA. Terenul a intrat în proprietatea Plafar în urmă cu opt ani, printr-un document asupra căruia, aşa cum a arătat GdS, planează suspiciuni de fals. Deşi, cel puţin până în prezent, nici una dintre părţi nu a avut sorţi de izbândă în instanţă, administrabilii plănuiesc să facă în zonă un sat de vacanţă, în care doljenii să poată concesiona cabane. Preşedintele CJ a găsit deja şi soluţia pentru eventualele inundaţii, ştiut fiind faptul că în primăvara anului 2006 zona a fost complet acoperită de apele revărsate ale Dunării. Acesta a precizat că toate construcţiile ar urma să fie realizate pe piloni, astfel încât apele Dunării să nu afecteze lucrarea. Planuri există şi pentru activitatea portului Rast, care nu a fost dat încă în folosinţă de CJ Dolj. Administraţia judeţeană în asociaţie cu consiliul local al comunei intenţionează să concesioneze serviciile portuare unei societăţi de profil, care ar urma să gestioneze activitatea de transport a vehiculelor de mici dimensiuni între portul românesc şi cel bulgăresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS